Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 19:20 - Част от националната ни култура ли е чалгата ?
Автор: chalgaman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5172 Коментари: 5 Гласове:
1



Нека започнем от самия термин "чалга" ... имайки впредвид благозвучието му надали можем да очакваме нещо което би задоволило желанието ни да се отпуснем и да се отдадем на музиката. Думата "чалга" , това благозвучно съществително име само по себе си говори за съдържанието на тази музика , то даже не е и музика за тези от нас които са все още "нормални". Надали бих искал да се разровя в историята на българската музика за да разбера как е възникнало явлението ЧАЛГА , но ще го направя, дори мога да го нарека култура вече ... Привържениците на чалга-стила естествено нямат свой собствен стил , понеже тази музика им изпилява мозъците колкото е възможно повече и повече (малко се отклоних от темата) . Наистина за съжаление явлението ЧАЛГА е факт за нашата държава , колкото и неприятно да звучи - ТАКА Е ! Синонимът на "чалга" е думата "поп-фолк" , макар че чалгата няма нищо общо нито с поп музиката нито с фолк музиката за мен остава мистерия защо се нарича "поп-фолк". Понеже ние сме българи и като седнем на маса няма как да не се пусне примерно Планета ТВ или Фен ТВ а в най-лошия случай Веселина ТВ, не че имам нещо против тези телевизии... Кого заблуждавам? - ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ИМАМ ! И все пак ... българина обича народното ! С течение на годините фолк музиката се промени коренно , тя роди едни от "най-големите звезди" а именно : Ивана , Глория, Кати и още куп, куп, куп други подобни на тях бета-хора . Аз бях младеж по времето на тяхната слава и зная какъв БУМ бяха те за българския народ ... То не беше слава, то не бяха пари , то не бяха фенове , то не бяха концерти ... Голям народ сме ей... Първата компания продуцираща чалга музика е "Ара Мюзик" , след което излезе "Пайнер Мюзик". Когато излезе "Пайнер" нещата се промениха , сякаш се качиха на друго ниво. Естествено когато излезе и телевизия :Планета Пайнер" тогава нещата загрубяха сериозно. Дойде един момент в чалга индустрията - смесица между поп-фолк и кючек ... Ето сега вече наистина си говорим за самият УЖАС ! Сякаш сатаната беше създал тази "музика" за да запили мозъците на българите гледайки как все повече и повече се разпространява този селски вкус към музика ... като зараза ! Според мен вече в училищата трябва да се учи чалгология ... Какъв българин си ти като не знаеш първия албум на Камелия или Джордан ? Ще учат учениците няк"ъв Вазов ... кой е тоя Вазов и с к"во е допринесъл за чалга индустрията ? Редно е наистина да се замислим сериозно дали чалгата вече не е станала част от националната ни култура ... И дали ние искаме да бъдем част от нея ...


Тагове:   националната,


Гласувай:
1



1. анонимен - =]
13.03.2008 19:56
Slushaneto na chalga vi prevryshta v skapan idiot.. , to4no taka si e . Mnogo mi haresva , kratko , to4no i qsno kazano ;] Trqbva pove4e hora da mislqt taka !
цитирай
2. анонимен - ..
13.03.2008 20:59
Дано всички хора слушащи тая уж музика да се замислят над това..
цитирай
3. анонимен - @@@
15.03.2008 15:08
Съвременните (масови чалгари) - това са орди от неориентирани юноши, които чуват чалга и се влюбват в простотията й. Излишно е да ги описвам на външен вид, даже и слепите са ги виждали. Обаче нищо не е излишно, стига да минава времето. Таа, сега ще ви разправя как изглеждат... Има само два вида чалгари - чалгари и чалгарки. Чалгарите нито са част от ‘'стадото'', нито са извън ‘'стадото'', те СА ‘'стадото''. Буквално. Все пак около 90% от момчетата на 12-20 годишна възраст ходят на долнопробни дискотеки, правят си грозни изрусявания на косите, абе всякви разновидности на простотията има, в това всички ние сме се убедили. Чалгарите и чалгарките имат огромния стремеж да бъдат по-‘'готини'' ( бел. авт. - по-прости) и заради този си стремеж чалгарите правят пълни простотии, от които даже си нямат понятие. Момичетата се гаврят с косата си до безкрай (че и повече), клатят си задниците и циците навсякъде под ритъма на някой гнусен кючек, а момчетата се кефят на това. Другото пределно непоносимо са чалга изпълнителите - те са светила, пътеводители на чалгарите. Чалга певиците са чисто и просто проститутки и нищо повече. Явно първите чалгари (мафиозите) искат всяко момиче в България да стане проститутка (да си пълнят харемите). ‘'Мъжките'' чалга изпълнители са даже по-окаяна картинка - изпедерастени цигани, натикани с всичка сила на всеобщото внимание (просто ти идва да си откъснеш главата, като си помислиш че тези неща посрещат чужденците в родинатата ти). Чалгата опрделя модата - ако си момиче, слушай и гледай някаква някакаква какичка с някоколко пластички операции как си клати атрибутите и ‘'пее'' за ‘'любов'', пък после й подражавай. За жалост, повечето момичета в страната не разбират от сарказъм и вместо да се присмиват на чалгата, биват поглъщани от нея. Абсолютно същото важи за момчетата. Слагай си гел, слагай си огромни очила, навличай се с дрехи последна мода, демек бъди ‘'секси'' и ‘'готин''. Пфф, подобни същества да се махат изобщо. Както и да е, взех да се отклонявам от основната тема - чалгата и съществата които създава (така наречените чалгари). Девизът на чалгаря е: ‘'Бъди най-готиния, а като някой стане по-готин, стани по-готин от него''. Така се налага и една масова мода, която много прилича на чалгата в основата си. Масовата простотия залива страната си като горещ катран... прогорява и унищожава всичко интелигентно по пътя си, само малцина оцелели остават, но и те понасят тежки поражения. С други думи - чалгата (демек простотията) потъпква всяко интелигентно същество и го гони от тази държава. Само малцина не-чалгари остават и водят открита война с чалгата. Уви, победа няма.
цитирай
4. анонимен - <-->
27.09.2008 18:24
Avtoryt e izklu4itelen 4ovek , koito cql jivot shte zaema dadeno mqsto v syrceto mi . Radvam se 4e te poznavam !
цитирай
5. анонимен - xaxa
01.02.2009 20:29
chetesh mi mislite brat :] igra gi !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chalgaman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 21274
Постинги: 8
Коментари: 20
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930